Vraag een kind wat het het liefst wil eten en je hebt grote kans dat het antwoord met een P begint….Daarom en omdat het vakantie is (en jij niet altijd zin hebt om te koken) en de kids het misschien leuk vinden om zelf iets te maken, een aantal snelle recepten met een P, maar dan wel een gezondere variant van de bekende recepten.

Grote spelt pannenkoeken

(Lees hier waarom liever spelt dan tarwe te gebruiken).
Voor een flinke stapel, maar pas gerust de hoeveelheden aan.

400 gram speltmeel (of bloem)
800 ml melk (of een variant zoals rijst/kokos/soja/havermelk (net wat je kind lekker vindt of mag))
3 eieren

evt. snufje zout
boter of kokosolie om in te bakken

Meng het meel met de helft van de melk met een mixer door elkaar. Voeg 1 voor 1 de eieren (en het zout) toe. Voeg daarna de rest van de melk toe. Bak dunne pannenkoeken en beleg ze met bv. kaas of appel, banaan of rozijntjes (even mee laten bakken). Als alternatief voor suiker en stroop kun je agave siroop gebruiken (te koop in de natuur winkel).

Kleine boekweitpannenkoekjes

200 gram boekweitmeel
200 ml karnemelk
1 ei
snufje zout
3 el gesmolten boter
1 tl baking soda (natriumbicarbonaat)
boter of kokosolie om in te bakken

Meng de boter en de melk door elkaar. Voeg de baking soda en het zout toe aan het meel. Meng het meel met de helft van de melk en voeg het ei toe. Voeg daarna de rest van de melk toe. Bak kleine pannenkoekjes en serveer met wat agave siroop.

Kleine amandel-rozijnen spelt pannenkoekjes

25 gram boter
1 ei
300 ml karnemelk
1/2 tl vanille extract
75 gram speltbloem
50 gram speltmeel
1 tl baking soda (natriumbicarbonaat)
25 gram gemalen amandelen
75 gram rozijnen
boter of kokosolie om in te bakken

Laat de boter op laag vuur smelten. Klop het ei, karnemelk en vanille-extract door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en roer goed. Meng in een aparte kom de bloem, meel, natriumbicarbonaat en de gemalen amandelen. Roer daarna het eimengsel en de rozijnen erdoor. Doe olie in een koekenpan en doe er 4 – 5 soeplepels beslag in voor kleine pannenkoekjes. Bak aan beide kanten lichtbruin.

Poffertjes

7 gram gist
500 ml warme (amandel)melk
125 gram boekweitmeel
125 gram volkoren speltmeel
3 el (biologische) honing
1 (biologisch) ei
scheutje olijfolie
snufje zout

Los de gist op in de warme melk en mix de rest van de ingrediënten erdoor. Zet het mengsel 45-60 minuten op een warme plek met een vochtige doek erover heen. Meng het door en voeg eventueel wat meer melk toe als het beslag nog te dik is. Bak de poffertjes zoals gebruikelijk (recept van www.ikeettarwevrij.nl).

Spelt pizza

7 gram gedroogde gist
300 gram speltbloem
3/4 theelepel zout
150 ml water

Kneed of mix alle ingredienten door elkaar en maak er een bal van. Laat deze afgedekt 30 minuten op kamertemperatuur staan.Maak 4-5 kleine bolletjes en rol uit tot een pizza bodem. Deze kun je nu in een hete koekenpan of in de oven bakken. Ik doe het vaak in de pan, dat gaat lekker snel. Eerst even 1 kant bakken, omkeren en vervolgens met tomatensaus (passata di pomodori) bestrijken en beleggen met bv. mozzarella, (parmezaanse) kaas, biologische cervelaat, ham, tonijn of groenten en even met een deksel op de pan warm laten worden.

Variatie
Deze knapperige en in een hete koekenpan gebakken bodems zijn ook heerlijk bij een borrel of voorgerecht. Bestrijk ze dan met wat goede olijfolie en bv. rozemarijn of oregano, peper en zout en snijd ze in punten. Heerlijk!

Pasta

Of wordt het toch pasta? Varieer dan eens met gezondere alternatieven dan de tarwe varianten. Spelt pasta’s zijn er in verschillende vormen zoals farfalle, penne, spirelli en fussili. Maar ook tagliatella, spaghetti, lasagna etc. Glutenvrije varianten heb je in teff, boekweit-, quinoa-, of rijstmeel.