Er zijn nu volop courgettes van eigen bodem of zelfs uit eigen tuin. Ze groeien met prachtige gele bloemen, die je overigens heerlijk kunt bakken. Een echte delicatesse in Italië!

Daarom in dit blog een recept dat zeker in de smaak zal vallen bij kinderen (en een goede manier om ze courgettes te laten eten). Én een recept voor gefrituurde courgette bloemen voor jou!

Frittata van courgette uit de oven

(voor 2 volwassenen en 2 kinderen)

Ingrediënten
6 eieren
1 ui

1,5 courgette
2 eetlepels gesneden verse basilicum
40 gram geraspte kaas
60 gram ham (of kipfilet of zalm) in plakjes
4 eetlepels olijfolie
Bereiding
Snipper de ui. Was de courgette en schaaf ze in de lengte in dunne plakken. Snijd de ham in reepjes.
Laat de ui, courgettes en de basilicum met wat zout in de olie in een afgesloten pan zacht worden gedurende ongeveer 10 minuten. 
Klop de eieren met de kaas los. Doe de ham en de courgettes erbij. Smeer een grote ovenschaal in met wat olie en doe het ei-courgette mengsel erin. Laat de frittata ongeveer 25 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven bij 180 graden. 

Gefrituurde courgette bloemen

Ingrediënten
12 courgette bloemen
50 ml (volle) melk
3 eetlepels bloem
1 geklopt ei
zout
Olijfolie of ontgeurde kokosolie

Het is belangrijk om de juiste courgettebloemen te hebben. In Nederland is het helaas moeilijk om er aan te komen en het handigste is om ze in eigen tuin te laten groeien. Staat prachtig en je bent meteen voorzien van biologische courgettes én de lekkere bloemen (het is overigens super simpel; stop in het voorjaar grote pitten een halve meter van elkaar in de grond en er groeit vanzelf een courgette plant uit).
Pluk de bloemen vlak voor de bereiding, dan zijn ze lekker vers en stevig. Ze moeten niet te ver open zijn, maar als je ze aan het einde van de middag plukt dan zijn ze meestal dicht. Het beste zijn de mannelijke bloemen, die zijn wat groter en bovendien zijn er daar meestal meer van; de vrouwelijke bloemen laat je zitten en daar groeit dan de courgette aan.


Bereiding
Was de bloemen voorzichtig, droog ze zorgvuldig af met wat zacht keukenpapier en verwijder de stampers (dit zijn de steeltjes in het hart van de bloem) en de steel zelf. Maak een beslag van de bloem en het geklopte ei, doe er daarna de melk en een eetlepel olijfolie bij.

Gebruik een wijde schaal voor het beslag zodat de bloemen er zonder beschadigen doorheen gehaald kunnen worden. Verhit de olie in een grote koekenpan, de bodem moet helemaal bedekt zijn. Bestrooi de bloemen licht met zout. Doop ze in het beslag en bak ze in de olie tot ze rondom goudbruin zijn geworden. Laat ze voorzichtig uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo heet mogelijk.